Historik

Teaterföreningen Valhall

Kring hösten 2008 grundades föreningen av bland annat Kurt Edin och Tommy Johansson på Valhall i Sandviken. Strax efteråt påbörjas repetitionerna av den första föreställningen, en barnpjäs som heter ”Drömmen om Kapten Rödskägg”.

Våren 2009 har pjäsen premiär i Sandvikens Bibliotek för en rad skolklasser. Pjäsen repas upp igen inför den tidiga hösten samma år. Den här gången med den nya titeln ”Sagan om Kapten Rödskägg” och på turné i skolor runtomkring Sandviken, bland annat i Årsunda.

Hösten 2011 påbörjas repetitionerna av farsen ”Hemvärn och Påssjuka” för att sen ha premiär i slutet av januari följande år. Den sätts upp i den gamla IOGT-NTO lokalen i korsningen vid Hemmakvällbutiken i Sandviken.

Ensemblen från Hemvärn och Påssjuka

Ensemblen från Hemvärn och Påssjuka

Samma år 2012 är det 150-årsjubileum i Sandviken. För att vara med i firandet samarbetar Teater Valhall med ABF i Sandviken och sätter upp ”Kanalvandring”. En stadsvandring kring Dal-Britas damm baserad på Bernt Olov Anderssons roman ”Kanal” som spelas för skolklasser. Under samma tid spelas en enaktare upp i NTO-lokalen; ”Kameleonten” av Anton Tjechov.

På sommaren börjar ”Hemvärn och Påssjuka” repas upp igen för att sen spelas i Norrsundet på dess utomhusscen. Sommaren 2012 blev som många vet en av dom regnigaste somrarna på länge men ingen av föreställningarna ställdes in på grund av det och publiken var mer än nöjd.

tf2

Kurt Edin och Tommy Johansson under repetitionerna av Hemvärn och Påssjuka i Norrsundet

Sensommaren spelas ”Kanalvandringen” igen, den här gången för allmänheten som visserligen är mer tystlåtna än skolklasserna men minst lika nöjda och intresserade.

Under en spelning av Kanalvandringen

Under en spelning av Kanalvandringen

En träff anordnas på ABF under hösten för att bestämma vilket nästa projekt blir. Två manus läses och valet faller på pjäsen ”Kära Karoline” också känt som ”Bröllopssabotörerna slår till”. Våren 2013 har Bröllopssabotörerna premiär, även denna gång på NTO. Strax innan får vi veta att författaren av pjäsen Arne Jansson har fått nys om oss och vill gärna komma och se uppsättningen. Efter premiären är han väldigt nöjd och bjuder med oss till Stockholm där vi får spela under en kulturens dag som ATR arrangerar.

Ur första scenen av Bröllopssabotörerna slår till

Ur första scenen av Bröllopssabotörerna slår till

Vid slutet av sommaren spelas Bröllopssabotörerna ytterligare en gång i matsalen i Årsunda Kyrkskola under Årsundadagen som arrangeras årligen.

Det var en bit av föreningens historia! För mer information om våra produktioner, klicka på fliken med samma namn.

Teater Valhall i Arbetarbladet:

http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.4856334-folklustspel-i-norrsundet

http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.4759244-kanalturen-tar-barnen-150-ar-tillbaka-i-tiden

http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.5633909-skrattfest-utlovas

http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.5827998-teateramatorer-siktar-pa-stockholmKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *